Najbolja praksa za Wi-Fi 6E migraciju

Uživam u tome da se vratim na teren i radim lice u lice sa ljudima koji prave Wi-Fi sisteme. Prije nekoliko godina, dizajnirao sam i implementirao Wi-Fi u Greater Richmond Convention centru. Sada radim u Cambium Networks pomažući servisnim provajderima i kompanijama u implementaciji poslednjih Wi-Fi tehnologija. Izazovi su poznati, ali je količina uređaja i zahtjev za propusnoščću (throughput) neuporediv. 

Mrežni operateri konstantno unaprijeđuju povezanost i to pokrivajući veće površine, povećavajući brzine ili uočavajući prilike za ekspanziju. Naravno, Wi-Fi 6 i 6E je veća, bolja i brža. Neki se pitaju o strategijama implementacije 6E i žele biti sigurni da će imati kontinuiet usluge prilikom migracije na nove uređaje. Važno je izabrati rješenje koje će dugoročno obezbijediti najbolju uslugu po najmanjoj cijeni. 

High Density aplikacije 

 Imam veliko iskustvo sa Xirrus opremom i drago mi je što mogu reći da su Xirrus tehnologije zajedno sa mnom sada dio Cambium mreže. Ako je aplikacija namijenjena za mjesta sa velikim brojem korisnika na malom prostoru (high density) kao što su auditoriji, sale za sastanke, i slično, Wi-Fi mora da podrži mnogo uređaja bez ograničenja. Na taj način će svi korisnici imati pozitivna iskustva. 

 Softverski definisan radio 

Niko ne izrađuje SDR kao mi. Negdje možete naći par funkcija na jednom ili dva AP-a (Access Point), ali niko to ne radi kao Cambium Networks. Pokazaću vam kako ova mogućnost može promijeniti način na koji gledate migracije. 

Jednostavne migracije na Wi-Fi 6E 

Po mom mišljenju ovdje su Wi-Fi 6E (koji podržava novi 6 GHz Wi-Fi opseg)  i XE32-4 access point predvodnici. AP je opremljen sa tri radija. Kad uređaj izvadite iz kutije možete ga odmah početi koristiti –  čak i ako u blizini nema Wi-Fi 6E uređaja. AP može u početku da koristi standardne 2.4 GHz i 5 GHz opsege za saobraćaj. Treći radio je softverski definisan da zavisno od situacije pokreće 5 GHz ili 6 GHz. Možete ga pokrenuti na 5 GHz i selektivno prebacivati AP-ove na 6 GHz kada budete spremni za to. AP osjeti prisustvo Wi-Fi 6E uređaja. Potreban vam je veći kapacitet? Probajte XE5-8 AP koji je jedinstven AP za situcije sa velikim brojem korisnika na malom prostoru. 

Mrežnim operaterima ovo daje mnogo više snage i mogućnosti da iskoriste puni kapacitet sva tri radija. Imate tu fleksibilnost da u trenutku kada uočite  6 GHz klijente možete da ih prebacite na 6 GHz opseg. To ćete uraditi jednostavnim pritiskom na dugme u XMS-Cloud-u ili cnMaestro cloud menadžment sistemu koji će izmijeniti način rada Wi-Fi 6 AP-a na vaš zahtjev. Nema zamjene uređaja, nema dodatne opreme, nema prljavih poslova – nema problema. 

Za dodatne informacije o Wi-Fi 6 pogledajte ovaj podkast  https://youtu.be/LyXfCdQYFUw gdje Kevin Tolly, osnivač Tolly grupacije, i Bruce Miller, potpredsjednik marketinga diskutuju o tehnologijama i načinima migracija.  

Ne postoji bolji način da migrirate na Wi-Fi 6 od XE access point-a i cnMaestro cloud managementa ili XMS-Cloud Cambium Networks-a.  

Kontaktirajte nas ako želite da razgovarate o Cambium Networks-a Wi-Fi 6 rješenjima – sales@sirius2010.ba. 

Pisao: Dan Allred

Preuzeto sa: https://www.cambiumnetworks.com/blog/