Manageengine Event Log Analyzer

Windows nadgledanje evidencije događaja

Većina značajnih narušavanja bezbjednosti podataka se dešava zbog insajdera, ali organizacije još uvek nemaju dovoljno uspjeha u praćenju aktivnosti interne mreže.

Nadgledanje aktivnosti interne mreže postalo je osnovni zahtjev za organizacije – velike ili male. Da bi zaštitile mrežu od povreda i pretnji, organizacije moraju da preduzmu proaktivne mjere kako bi obezbijedile sigurnost mreže i podataka. Nadgledanje podataka evidencije događaja je najprecizniji način za otkrivanje mrežnih anomalija, pokušaja povrede podataka i za praćenje uljeza na mreži.

Smanjite broj insajderskih prijetnji nadgledanjem podataka evidencije događaja

Većina organizacija ima mrežno okuženje koje uključuje Windows servere i radne stanice. Microsoft Windows operativni sistemi generišu razne evidencije događaja koje, ako se nadgledaju, mogu pomoći administratorima mreže da osiguraju mrežu od internih pretnji i sprovedu forenzičku istragu. Evidencije događaja sadrže vitalne informacije kao što su neuspješna prijavljivanja, greške pri prijavljivanju, neuspješni pokušaji pristupa bezbjednosnim datotekama, neovlašćene izmjene bezbjednosnih evidencija i sl. koje vam pomažu da zaštitite organizaciju od prijetnji na mreži.

Evidencije događaja generišu se u EVT i EVTX formatima. Windows NT, XP, 2000 i 2003 verzije servera i radnih stanica podržavaju EVT formate evidencija, a Windows Vista i Server 2008 verzije koriste EVTX formate evidencija. Nadgledanje ovih Windows evidencja događaja (u EVT i EVTX formatima) u mnogobrojnim Windows verzijama, predstavlja izazov za administratore mreža, a ručno nadgledanje ovih podataka evidencije događaja je preobimno i dugotrajno.

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) automatizuje nadgledanje evidencije događaja

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) – softver za nadgledanje evidencije događaja koji pruža kompletno praćenje evidencija događaja. On prikuplja, analizira, izvještava i arhivira podatke evidencije događaja koje generiše vaša poslovna Windows mreža – serveri i radne stanice. Ovaj softver za nadgledanje evidencije događaja je kompatibilan sa svim formatima Windows evidencija događaja (EVT i EVTX) koje generišu različiti Windows operativni sistemi kao što su:

 • Windows 2016 Server
 • Windows 2019 Server
 • Windows 2022 Server
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 10
 • Windows 11
 • Svi ostali Windows operativni sistemi

Podaci evidencije događaja se prikupljaju pomoću tehnologije bez upotrebe agenta sa svih Windows uređaja. Podaci evidencije događaja se prate i analiziraju na centralnoj lokaciji – serveru Analizatora evidencije događaja (EventLog Analyzer). Ovaj Windows softver za nadgledanje evidencije može da prati evidencije događaja na svim Windows serverima i radnim stanicama na vašoj mreži i upozorava vas u realnom vremenu putem SMS-a ili e-pošte kada se pojave anomalije na mreži.

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) – prednosti alatke za nadgledanje evidencije događaja:

 • Prikupljanje evidencije događaja bez agenta – Mogućnost prikupljanja, normalizacije, nadgledanja, analize, izvještavanja i arhiviranja Windows datoteka evidencija događaja u EVT i EVTX formatima
 • Analizira podatke evidencije događaja i generiše izvještaje za nadzor usklađenosti sa propisima
 • Centralno spremište za vaše Windows podatke evidencije događaja
 • Otkrivanje događaja mrežne bezbjednosti kao što su neuspješna prijavljivanja, pristup objektima, brisanje evidencija nadzora itd.
 • Mehanizam korelacije događaja koji otkriva obrasce napada sa vaših Windows uređaja i drugih mrežnih uređaja i upozorava vas u realnom vremenu.
 • Ugrađena obavještenja o prijetnjama za otkrivanje i spriječavanje uljeza na mreži, i STIX/TAXII procesor izvoda pretnji za upozorenja na zlonamjerne IP i URL adrese i domene
 • Nadgledanje za rješenja obavještenja o eksternim prijetnjama
 • Kompatibilan za sve Windows verzije: Windows 2003 i 2008 server, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 i Windows Vista
 • Primate upozorenja u realnom vremenu čim se pojavi anomalija na vašoj Windows mreži.
 • Jednostavne i napredne opcije pretraživanja za pretragu neobrađenih evidencija u Windows podacima evidencije događaja

Funkcije nadgledanja evidencije događaja Analizatora evidencije događaja (EventLog Analyzer)

Prikupljanje i nadgledanje evidencije događaja

Za prikupljanje evidencije događaja ovaj softver za nadgledanje ne zahtjeva instalaciju posebnog agenta na svakom uređaju sa koga se prikupljaju evidencije. Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) koristi tehnologiju za prikupljanje Windows podataka evidencije događaja bez upotrebe agenta.

Prikupljene evidencije događaja dostupne su na kontrolnoj tabli sa brojevima na osnovu grešaka, poruka upozorenja i drugih specifičnih događaja. Korišćenjem ovih brojeva, možete pregledati Windows podatke evidencija u tomovima na organizovan način, što ih čini sveobuhvatnim i dostupnim za brzu dijagnostiku problema koji su  se zbivali unutar Windows operativnih sistema.

Nadgledanje evidencije događaja za regulatornu usklađenost

Regulatorna usklađenost je postala glavni prioritet za IT administratore. Od ključne je važnosti za organizacije da poštuju smjernice za nadzor usklađenosti sa propisima, budući da neispunjavanje regulatornih standarda može dovesti do ozbiljnih kazni. Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) omogućava IT administratorima da ispune zahtjeve regulatorne usklađenosti nadgledanjem i analizom evidencija događaja sa Windows servera i radnih stanica u realnom vremenu.

Pomoću analizatora evidencije događaja (EventLog Analyzer) možete da generišete unaprijed određene ili spremne izvještaje o usklađenosti za evidenciju događaja kako biste zadovoljili nadzore kao što su HIPAA, GLBA, PCI DSS, SOX, FISMA, ISO ISO 27001/2 i drugi. Ovaj softver za izveštavanje o usklađenosti evidencije događaja takođe nudi dodatnu funkciju koja vam omogućava da kreirate prilagođeni izvještaj za novu usklađenost kako bi vam pomogao u usklađivanju sa novim regulatornim zakonima koji zahtjevaju usklađenost u budućnosti.

Forenzika evidencija i pretraga neobrađenih evidencija u podacima evidencija događaja

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) čini forenzičku istragu evidencije događaja veoma jednostavnom, omogućavanjem korišćenja moćne funkcije pretraga evidencija za pretraživanje i na neobrađenim, i na formatiranim evidencijama događaja, i trenutnog generisanja forenzičkih izvještaja na osnovu rezultata pretrage. Administratori mreže sada mogu da pretražuju neobrađene evidencije događaja kako bi odredili tačan unos evidencija koji je prouzrokovao bezbjednosnu aktivnost, da utvrde tačno vrijeme kada je došlo do odgovarajućeg bezbjednosnog događaja, ko je pokrenuo aktivnost i, takođe, lokaciju sa koje je aktivnost počela.

Ova funkcija pretrage softvera za nadgledanje evidencije događaja će vam pomoći da brzo pronađete uljeza na mreži i veoma je korisna za organe sprovođenja zakona pri forenzičkoj analizi. Suzite rezultate pretrage pomoću moćne funkcije analizatora evidencije događaja (EventLog Analyzer) koja omogućava lako pretraživanje na osnovu ID događaja od interesa za politiku kompanije ili određeni tip događaja: greške, upozorenja, neuspjeha ili raznih kategorija. Arhivirane Windows evidencije mogu se uvesti i pronalaženje bezbjednosnih incidenata se može obaviti pretraživanjem neobrađenih evidencija događaja.

Generisanje izvještaja sa Windows servera i radnih stanica

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) uključuje nekoliko unaprijed određenih ili spremnih izvještaja na osnovu evidencija događaja dobijenih sa Windows servera i radnih stanica. Ovi izvještaji prikazuju detalje kao što su neuspješna prijavljivanja, greške pri prijavljivanju zbog neispravih lozinki, blokiranje naloga, neuspješni pokušaji pristupa bezbjednosnim datotekama, neovlašćene izmjene bezbjednosnih evidencija, trendovi događaja i još mnogo toga. Korišćenjem ovih izvještaja, administratori mogu lako da utvrde zalutale korisnike i neispravne uređaje, čime se umanjuje ciklus rješavanja problema.

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) omogućava vam korišćenje različitih kriterijuma za generisanje prilagođenih izveštaja u generisanim Windows evidencijama događaja. Kriterijumi su sljedeći: Poruka evidencije, korisnik, ID događaja i tip/ozbiljnost događaja.

Konfiguracija upozorenja u realnom vremenu na Windows serverima i radnim stanicama

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) generiše upozorenja u realnom vremenu o evidencijama događaja, i na taj način obavještava administratore kada se desi događaj koji odgovara specifičnim kriterijumima. Upozorenje pomaže administratorima da u realnom vremenu nadgledaju kritične servere i procese na Windows mreži.

Možete odrediti koji Windows server, radna stanica ili grupa Windows uređaja treba da se nadgleda. Takođe možete da aktivirate upozorenje na osnovu događaja generisanih po određenom tipu evidencije, ID događaja, poruci evidencije ili ozbiljnosti. Upozorenja o događaju se šalju u realnom vremenu putem e-pošte, sms-a i preko prilagođenih programa.

OSTALE FUNKCIJE

Upravljanje Syslog serverom

Analizator evidencije događaja (EventLog Analyzer) prikuplja i analizira podatke iz evidencija sa Linux/Unix servera da bi obezbijedio brze izvještaje koji pomažu u otkrivanju sumnjivih ponašanja, anomalnih syslog aktivnosti i još mnogo toga.

Analiza evidencije aplikacije

Analizirajte evidencije aplikacije sa IIS i Apache web servera, Oracle i MS SQL baza podataka, DHCP Windows i Linux aplikacija i drugih. Smanjite broj bezbjednosnih napada na aplikacije pomoću izvještaja i upozorenja u realnom vremenu.

Active Directory nadgledanje evidencija

Pratite sve tipove podataka evidencija iz Active Directory infrastrukture. Pratite incidente u realnom vremenu i pravite prilagođene izvještaje da biste nadgledali određene Active Directory događaje koji vas zanimaju.

Nadgledanje privilegovanih korisnika

Nadgledajte i pratite aktivnosti privilegovanih korisnika da biste ispunili zahtjeve PUMA. Dobijajte spremne izvještaje o kritičnim aktivnostima kao što su neuspješna prijavljivanja, razlozi neuspješnih prijavljivanja i drugo.

Upravljanje serverom za štampanje

Nadgledajte i provjeravajte server za štampanje uz detaljne izvještaje o odštampanim dokumentima, pokušajima štampanja dokumenata bez odgovarajuće dozvole, neuspjelim štampanjima i njihovim uzrocima, i još mnogo toga.

Upravljanje IT usklađenošću

Ispunite stroge zahteve regulatornih standarda poput PCI DSS, FISMA, HIPAA i drugih, pomoću unaprijed utrvrđenih izvještaja i upozorenja. Prilagodite postojeće izvještaje ili napravite nove da biste zadovoljili interne bezbjednosne potrebe.

Preuzeto sa Windows Event Log Management Software | ManageEngine

Sirius ManageEngine partner.