Šta je split tunneling i kako radi

split tunneling

VPN stiče sve veću popularnost među korisnicima koji imaju svijest o značaju online privatnosti. VPN je sigurna poveznica između korisnika i čuva vaše online podatke daleko od očiju cyber predatora!

VPN servisi omogućuju dvije važne prednosti koji se tiču čuvanja vaše privatnosti:

  1. Mreža privatnih servera gdje VPN usmjerava vaš protok informacija,
  2. Pouzdana tehnologija kriptovanja.

Bez jedne od pobrojanih prednosti, VPN bi uskoro bio prevaziđen od strane nekog drugog servisa, kao što su proxy server ili HTTPS. Ipak, pored ovih karakteristika koje obezbjeđuju sigurnost, u moderna VPN rješenja su inkorporirane dodatne pogodne karakteristike.

Neke uključuju kill switch, ili split tunneling. Ovo možda zvuči komplikovano, ali vas uvjeravamo da split tunneling ili podijeljeno tuneliranje nije samo korisno već i jednostavno.

Šta je split tunneling?

VPN usluge štite vašu privatnost tako što će preusmjeriti protok vaših informacija van uobičajene rute koju je dodijelio ISP. Takođe šifruju ili ako vam je draži izraz, kriptuju te informacije, pa čak i ukoliko uljez pokuša da presretne te informacije, iste su neupotrebljive. Ovi alati stvaraju virtuelnu mrežu na vašem računaru i povezuju se sa virtuelnom privatnom mrežom (virtual private network ili VPN).

Važno je napomenuti da VPN predstavlja ustvari “super plašt” kojim maskira stvarnu komunikaciju koja je u toku.

Ako imate dijeljene podatke (dokumente, uređaje ili sl.) na LAN-u, povezivanje na VPN znači da će pristupanje istima biti onemogućeno.

Na primjer, ako imate podatke koje dijelite sa drugima preko home network, nećete im moći pristupati ako ste konektovani na VPN, s obzirom na to da tehnički više niste na istoj mreži. To se odnosi i na umrežene štampače, multimedije, tj. na bilo koju konekciju unutar home network. Pitate se šta je rješenje?!

Tu nastupa split tunneling

Ova karakteristika “razdvaja” tvoju konekciju, dozvoljavajući da se odabere koja će se aplikacija uvezati kroz VPN, a koja ne.

Zašto koristiti split tunneling?

Korisnost split tunnelinga se ogleda kroz više primjera:

  • Preserve Bandwidth – VPN protok je kriptovan, tako da je i sporiji od nekriptovanog protoka. Omogućavanjem split tunnelinga takođe poboljšavate brzinu protoka informacija, što je presudno ukoliko postoje ograničenja protoka.
  • Use LAN Resources – Ako vam je potreban pristup mrežnim resursima kao što su dijeljeni folder, uređaji ili usluge, to je nemoguće ako je sav vaš protok usmjeren kroz VPN tunel. Split tunneling vam omogućava da isključite određene aplikacije ili usluge iz tunela, omogućavajući pristup lokalnim resursima.
  • Poboljšana bezbjednost za uposlenike koji rade na daljinu – Split tunneling omogućava zaposlenima da rade na daljinu sa osjetljivim resursima bezbjedno kroz kriptovanu vezu, dok im takođe omogućava brži pristup drugim nekritičnim internet resursima kroz njihovu ISP vezu.
  • Fleksibilnost – Tokom putovanja van zemlje, možete koristiti split tunneling kako biste pristupili sadržajima koji su neophodni za rad i pristupati lokalnim web stranicama isključivanjem određenih aplikacija iz šifriranog VPN tunela.

Bitdefender VPN uključuje split tunneling

Pouzdana VPN rješenja, kao što je Bitdefender VPN, obuhvataju split tunneling, povećavajući pogodnosti i fleksibilnost proizvoda.

Omogućavanje Split tunneling-a vršite u Settings meniju,  odaberete potrebne funkcije i izvršite konfiguraciju. Preporuka je da sve pojednostavite.

Pisao: Vlad CONSTANTINESCU

Preuzeto sa: https://www.bitdefender.com/blog/